Vad behöver vi kunna? : en enkätstudie om sambandet mellan kunskap om djurskydd samt hästens biologi och djurskyddsrelaterade förseelser inom svensk travsport - Johansson, Susanna (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2011)
Hästens och människans historia har varit sammanvävd under tusentals år. Användningsområdena har fluktuerat med människans behov och intressen, men under lång tid har vi använt hästar som sport- och tävlingsdjur. Inom travsporten, liksom i galopp- och ridsport, används hästen som ett medel att nå framgång samt fungerar som nöje och underhållning för människan. Travsport är en typ av hästsport där hästens spänns framför en sulky och tävlar i en specifik gångart – trav. Sporten är allra mest befäst i de nordiska länderna och Frankrike, men finns representerad över hela världen och blir alltmer populär.