Råvaruoptionshandel inom lantbruk : ett ekonomiskt instrument för att hantera råvarurisk - Ektander, Vilhelm; Westman, Johan (SLU/Dept. of Economics, 2011)
Denna uppsats behandlar råvaruoptioner ur en spannmålsodlande lantbrukares perspektiv. Optionsinstrumentet grundar sig på finansiella terminer och syftar till att hantera råvarurisken som lantbrukare möts av till följd av svängningar på spannmålsmarknaden. Då dessa svängningar har blivit allt kraftigare de senaste åren motiveras ett instrument som möjliggör en säkring av värdet på lantbrukarens råvara allt mer.