Ridskolors framtida möjligheter och hot : en enkätstudie till ridskolor och kommuner i Stockholms län - Claar, Selma; Nilsson, Linnea (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2011)
REFERAT Människan har i tusentals år använt sig av hästen. En utveckling har skett där människan från början jagat hästen och sett den som föda, till att använda den till sport och hobbyverksamhet. Däremellan var hästen ett viktigt redskap i det dagliga lantbruket, men den ersattes sedan av motordrivna fordon. Även om människans sätt att använda hästen har varierat kvarstår det faktum att hästens naturliga behov behöver tillgodoses för att den ska må bra. År 2010 finns det 363 000 hästar i Sverige och uppstallning nära tätbebyggt område blir vanligare. I takt med att intresset för hästar ökar, minskar landsbygden och städerna blir större. Detta gör att man måste göra plats för hästen på ett annat sätt än förr. Människor måste samsas och man måste ta hänsyn till olika aspekter när man handhåller hästar i tätbebyggt område. Hästarnas behov ska tillgodoses liksom människans. Ridklubbar tenderar att inte ses som remissinstanser i kommunerna när det gäller landskaps- och vägfrågor. Ridskolor ses istället som något som framkallar problem som till exempel lukt och allergier.