Tidig social kontakt mellan smågrisar från olika kullar, konsekvenser för tillväxt och beteende - Eriksson, Lisa (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2011)
Blandning av främmande grisar med varandra i samband med avvänjning kan leda till aggressioner och allvarliga skador. Vid uppfödning av okastrerade hangrisar kan problem i samband med blandningen försvåras ytterligare och kan bli ett potentiellt djurvälfärdsproblem. Genom att låta de smågrisar som ska gå ihop efter avvänjning träffas redan vid två veckors ålder kan aggressionerna reduceras. Två veckor är den ålder då smågrisar naturligt lämnar boet och slår följe med den övriga gruppen. Vid den perioden kan smågrisarna skapa nya kontakter utan att det involverar aggressioner. I det här försöket observerades 12 försökskullar och 12 kontrollkullar. Suggorna med smågrisar hölls i konventionella grisningsboxar och inga hangrisar kastrerades under försöket. Smågrisarna i försöksgruppen fick tillgång till boxen intill och blandades med en annan kull från två veckors ålder (13-16 dagar) fram till avvänjning (33–36 dagar). Smågrisarna vägdes regelbundet från födsel till en vecka efter avvänjning. Smågrisarnas beteende och digivningar observerades innan blandningen, dagen efter blandningen, vid fyra veckors ålder och avvänjningsdagen. Antal riv- och bitsår på smågrisarna räknades också under perioden. Det var inga skillnader i vare sig smågrisarnas tillväxt eller digivningsbeteende under diperioden. Endast ett fåtal fall av korsdi och allvarligare riv- och bitskador observerades. Dagen efter blandningen hade antalet aggressiva beteenden ökat något i försöksgruppen, dock inte signifikant. Efter avvänjningen var de smågrisar som haft tillgång till boxen intill, under diperioden, mer aktiva och utförde fler sociala kontakter än smågrisarna i kontrollgruppen. Studien visade att den tidiga blandningen inte hade några negativa effekter på smågrisarna under diperioden.