En konkurrensanalys av SCA Timbers position på den norska bygghandelsmarknaden - Bränngård, Mattias (SLU/Dept. of Forest Products, 2011)
Syftet med denna marknadsundersökning var att undersöka vilka egenskaper de norska bygghandlarna värdesätter hos en leverantör av trävaror, samt att utvärdera SCA Timbers konkurrenssituation på denna marknad. Marknadsundersökningen innefattade först litteraturstudier i ämnet marknadsföring. Utifrån litteraturstudierna konstruerades två frågeformulär därefter genomfördes undersökningen ute bland bygghandlarna genom kundbesök. Resultatet visar att de norska bygghandlarna främst värdesätter pålitlighet, flexibilitet och prestanda hos en leverantör av trävaror. Konkurrensanalysen visar att SCA är bättre än konkurrenterna på att leverera produkter med bra kvalitet till konkurrenskraftiga priser. De kvalitativa intervjuerna visar att bygghandlarna karaktäriserar en bra leverantör av trävaror med orden bra pris, god kvalitet, punktliga leveranser och snabba leveranser. För att SCA ska bli ännu mer konkurrenskraftig leverantör måste förbättring ske främst inom leverantörsservice och pålitlighet.