Infektionssjukdomen kolibacillos hos värphöns : orsaker till uppkomst och åtgärder för reducerad utbrottsrisk - Holmberg, Sofia (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2011)

(untitled)
Förekomsten av sjukdomen kolibacillos har ökat inom besättningar med värphöns. Utbrott av sjukdomen orsakar ekonomiska förluster inom alla produktionsgrenar av fjäderfä. Ett samband kan ses mellan ökningen av antalet kolibacillos-utbrott och den ökade andelen frigående besättningar. Flertalet parametrar i hönsens omgivande stallmiljö inverkar på känsligheten för infektion. Producenten bör lägga vikt vid att kontrollera ventilationen i stallet för att hålla kontroll på ammoniak, damm, luftflöden, luftfuktighet och temperatur, vilka samtliga inverkar på spridningen och infektionspotentialen hos sjukdomsframkallande sk. patogena Escherichia coli (E. coli). I frigående system bör även beläggningsgrad och ströbäddens kvalité kontrolleras. Behandlingsmetoder som vaccin och antibiotika har inte visat sig effektiva som motverkande behandling. Det forskas dock mycket på nyttjandet av preparat som gynnar utvecklandet av en normal tarmflora hos unga fåglar och ger en reducerad förekomst av patogener. Genom att i tidigt stadium motverka utvecklandet av en ogynnsam tarmflora samt hålla noggrann kontroll på inverkande parametrar som bidrar till ökad spridning av patogener bör förekomsten av kolibacillos-utbrott kunna reduceras.