Elakartad katarralfeber - Nilsson, Mikaela (2011)
Elakartad katarralfeber är en dödlig sjukdom hos nötkreatur som orsakas av herpesvirus från får eller gnuer. I områden där båda virusvarianterna finns kan man skilja dem åt genom PCR-metoder. Sjukdomen verkar bero på en virusorsakad obalans i immunförsvaret och karaktäriseras av infiltration och ansamling av CD8+ T-lymfocyter. Infekterade celler kan omvandlas till ”large granular lymphocytes” som orsakar celldöd i flera olika vävnader. Infekterade djur har också lägre nivåer av IL-2, vilket påverkar aktiveringen av immunförsvarets T-lymfocyter negativt. I delar av Afrika där det finns stora gnupopulationer förekommer sjukdomen till stor del säsongvis, företrädesvis under gnuernas kalvningssäsong. Sjukdomen är där en del av en konflikt mellan tamdjur och de vilda djuren som bottnar i både konkurrens om resurser, men också i en rädsla för smittspridning. Det finns ännu inget effektivt vaccin och det enda sättet att undvika sjukdom är idag att undvika kontakt mellan reservoarer och känsliga värddjur.