Björkarnas stad: en studie av växtmaterial i zon V - Jakobsson, Anneli (2011)
Sverige har ett varierande klimat genom hela landet och på grund av det varierar även växtmaterialet. Beroende på vilken härdighetszon som man befinner sig i, skiftar även sortimentet bland växterna. I de nordligare zonerna är sortimentet mycket mindre än vad det är i södra Sverige. Genom det här arbetet är tanken att noggrant ta reda på vad det finns för växter i norrland, närmare bestämt Umeå stad i härdighetszonen V. Utifrån det redovisas sedan ett förslag på lignoser som kan berika platsen. Arbetet har avgränsats genom att fem olika grönområden valdes ut och därefter studerades inom den givna platsen. Studien innefattade inventeringar, intervjuer och besök av referensplats. Utifrån de resultat som har kommit fram så har det getts ett förslag på nio olika lignoser som av olika anledningar passar på platsen. Den givna platsen har också granskats historiskt och geografiskt.