Primär immunmedierad hemolytisk anemi hos hund - patogenes, patologi och predisponerande faktorer - Hansen, Tove (2011)

(untitled)
Immunmedierad hemolytisk anemi (IMHA) delas i litteraturen upp i en primär och en sekundär form. I denna litteraturstudie kommer fokus att ligga på den primära formen, vilken är den enda som kan klassas som sant autoimmun, då andra möjliga orsaker till uppkomsten av sjukdomen har uteslutits. Den sekundära formen däremot kan uppstå till följd av flera olika faktorer såsom infektiösa sjukdomar, andra immunologiska sjukdomar (exempelvis systemisk lupus erythematosus), neoplasier, vaccinationer eller mediciner. I båda fallen riktas antikroppar, och ibland även komplementfaktorer, mot cirkulerande erytrocyter varvid en ökad nedbrytning av dessa ger upphov till en hemolytisk anemi. Flera olika teorier finns rörande predisponerande faktorer för den primära formen, såsom ras, kön, årstid, ålder samt föregående vaccination. De patologiska fynden varierar beroende på sjukdomens duration, men de mest typiska är ikterus, hepatosplenomegali, färgförändringar i njurar och urin, ödematösa lungor och infarkter i desamma samt ökad erytropoes i benmärgen. Sjukdomen är mångfacetterad och mer forskning behövs, bland annat för att fastställa varför vissa individer tycks vara predisponerade, samt för att förbättra behandlingsregimen då sjukdomen har en hög mortalitet, även vid snabbt insatt behandling.