Mätning av blodglukos hos häst i fält - Detlefsen , Icka (2011)
Inom akutsjukvård av häst är det i vissa specifika situationer av stor vikt att snabbt och effektivt mäta blodglukos. De enda mätverktyg som idag finns på marknaden är gjorda för humanmedicinskt bruk och de kan visa stor skillnad i resultat i jämförelse med ett laboratorium (Russel et al, 2007). Dessa mätfel kan vara av stor betydelse när det rör sig om till exempel unga föl med lågt blodglukos där blodglukoshalten snabbt behöver justeras. Att ha tillgång till en blodglukosmätare som är lättanvänd och visar säkra värden när det inte finns tillgång till ett laboratorium kan underlätta sjukvården betydligt, då det är lätt att ta upprepade blodprover och få ett snabbt mätvärde för dessa. Även när det gäller forskning kan detta vara av stort värde då det underlättar med pålitliga instrument som kan användas i fält. 50 blodprov togs på hästar som fanns tillgängliga på SLU under tidsperioden december 2009 till oktober 2010. Blodglukosmätarens precision och riktighet beräknades. Resultaten plottades sedan mot varandra i diagram för att jämföra de olika mätvärdena med varandra. Blodglukosmätaren HemoCue 201 är tillverkad för humanmedicinskt bruk och syftet med arbetet är att utvärdera om den visar så små avvikelser i mätresultaten jämfört med referensmetoden att den kan användas i fält och inom akutsjukvården av hästar. Studien visar att HemoCue 201 är ett instrument som är lättanvänt samt visar värden som är tillförlitliga i jämförelse med referensmetoden som användes.