Den gemensamma bostadsgården - Edeskog, Karin (2011)
Gemensamma bostadsgårdar kan fungera som en plats där de boende kan mötas och knyta sociala band, vilket kan bidra till en tryggare bostadsmiljö. Människor använder sin bostadsgård på olika sätt och i olika stor utsträckning och har därmed skiftande krav och förväntningar på gården. För många människor fyller gården främst ett syfte som utsikt från fönstret eller som en plats de passerar, medan andra använder gården mer aktivt. Men gården har möjlighet att bli en värdefull del av människors boende. Denna uppsats, som utgörs av litteraturstudier, har som syfte att identifiera de egenskaper och funktioner som gör att en bostadsgård uppskattas av de boende. Detta kan sedan vara till hjälp för dem som planerar och utvecklar bostadsgårdar. Hur väl gården fungerar har dels att göra med fysiska aspekter, som dess storlek, hur dess avgränsning ser ut och hur lättillgänglig den är för de boende. De fysiska förutsättningarna kan vara avgörande för om de boende tar till sig gården som sin. Men gårdens användande påverkas även av det sociala klimatet och de boendes känslor av trygghet. Det finns inte en exakt lösning på hur en bostadsgård skall se ut men det finns fysiska lösningar som tenderar att fungera bättre eller sämre. Den fysiska utformningen kan alltså möjliggöra för aktiviteter och möten. Men i slutändan är det användarna, de boende, som avgör hur gården används.