Lymfocytär tyroidit hos hund (clt) - Wikstrand, Anna (2011)
Hypotyreoidism är en vanlig endokrin sjukdom hos hundar. Den orsakar nedsatt livskvalitet i form av utbredda symptom från flera olika organsystem och sjukdomen kräver livslång medicinering. En orsak till hypotyreoidism är Canine Lymphocytic Thyroiditis (CLT), en autoimmun sjukdom som står för ett stort antal av sjukdomsfallen hos hund. Mycket talar för att utvecklandet av sjukdomen har en ärftlighetskomponent eftersom den uppträder i mycket hög frekvens inom vissa raser medan det är en tämligen ovanlig åkomma inom andra raser. Studier av hundpopulationer har visat på en genetisk koppling mellan CLT och gener för Dog Leukocyte Antigen II (DLA II) hos vissa raser. DLA II, även kallat Major Histocompatibility Complex II (MHC II), kan vara en predisponerande faktor för autoimmun sjukdom hos inavlade populationer som rashundar. Patogenesen är hos hund ännu inte säkerställd men studier visar att B-celler samt CD8+- och CD4+ T-celler är involverade och ger upphov till immunoglobulin G (IgG) autoantikroppar och ett cellmedierat svar. I CLT kan autoantikroppar uppstå mot flera strukturer i tyroidea. Autoantikroppar mot tyroglobulin är det vanligaste serologiska fyndet hos hundar med CLT medan autoantikroppar mot tyroidperoxidas, tyroxin (T4) och triiodotyronin (T3) är mindre vanligt. Autoantikroppar mot tyroglobulin ses som en tidig indikation på CLT då de avtar i ett senare stadie av sjukdomen. Histologiskt kan man se att CLT är en inflammatorisk och progressiv sjukdom som slutligen leder till en fibrös omvandling av tyroidea med endast ett fåtal inflammatoriska celler.