Planteringar anpassade för stadsmiljö - Bergkvist, Jenny (2011)
Staden, en miljö där människan över decennier har satt sina spår. De förändringar vi har tvingat på städerna har gjort att klimatet där kan variera kraftigt inom ett litet geografiskt område. Ofta finns det flera artificiella faktorer som t.ex. varmluftsutsläpp och gatubelysning som inte kan återfinnas i en naturlig miljö. Detta påverkar ståndortsförutsättningarna i en rabatt och bidrar till att det i många fall skapas väldigt extrema miljöer. Vad innebär då det här för stadens planteringar? Jo, ofta möter man en rabatt som ser både trist och gles ut. Ett fenomen som många gånger beror på att den inte har anpassats till de förutsättningar som finns på platsen. Lösningen med att föra in perenner och ståndortsanpassa dem kan tyckas självklar. Men hur går man egentligen till väga rent konkret för att göra det? Ur detta föddes syftet med arbetet. Att undersöka några av stadens ståndorter och utreda vilket växtmaterial som kan trivas i denna miljö, för att på så vis minska behovet av skötsel.