Permakultur design av en trädgård i teori och praktik - Hirsch, Lina (2011)
År 2007 stod klimatförändringar och miljöproblem i fokus i media. Forskare från skilda ämnesområden gick ut med budskapet att vi måste se över våra vanor och konsumtionsmönster. Enligt konsumentverket står produktion och transport av mat för nästan en tredjedel av våra klimatpåverkande utsläpp och en stor del därutav utgörs av våra hemtransporter av maten. För att konsumenter ska kunna välja livsmedel medvetna om hur livsmedlet påverkar klimatet har klimatmärkning börjat utvecklas. Flera länder, t.ex. England, har kommit långt inom detta. I Sverige driver KRAV och Svenskt Sigill ett projekt för att utveckla regler för klimatmärkning som omfattar produktion, förädling och distribution av livsmedel. Så vad kan man som enskild person göra för att minska sin matkonsumtions negativa inverkan på klimatet och miljön? Genom att bli mer självhushållande på vegetabilier skulle man få färska råvaror som är framodlade utan bekämpningsmedel och konstgödsel och slippa de klimatpåverkande utsläpp som hemtransporten annars utgör. Hur kan man alltså på ett resurssnålt och miljövänligt sätt bli mer självförsörjande på vegetabilier? Syftet med denna uppsats är att inspirera och visa exempel på hur man kan planera en trädgård för att få en ökning av självhushållningen av grönsaker, frukt och bär i privatträdgårdar. Därför är uppsatsens mål att beskriva permakulturens principer och designprocessens olika steg och att tillämpa dessa i form av ett praktikfall i västra Sverige. Ordet permakultur härstammar från orden permanent, agrikultur och kultur. Permakultur är ett holistiskt designsystem baserat på bland annat resurseffektivitet, ekologi och ett etiskt förhållningssätt och anpassas till platsens förutsättningar. Permakultur arbetar med naturen, inte emot den och hämtar inspiration av naturen och skapar en slags kultiverad ekologi som är designad att producera mer produkter vi kan ha användning av än vad som normalt kan hittas i naturen. Genom att visa hur man enligt permakulturens principer kan designa en trädgård som producerar stora mängder mat med små resurser hoppas jag kunna inspirera till ett ökat självhushållande och därigenom en bättre miljö.