Föryngring med poppel och hybridasp på skogs- och åkermark - Engerup, Per-Ola (2011)
Föryngring med poppel och hybridasp är främst förknippat med södra delarna av landet och har hittills skett i liten skala. Intresset för trädslagen ökade i samband med omställning 90. Efter stormen Gudrun 2005 ökade den föryngrade arealen, förmodligen som en följd av att Skogsstyrelsen då gav bidrag till återbeskogning. Det som skiljer poppel och hybridasp från andra trädslag och det som gör dem mest intressant är deras höga produktionspotential. Kunskaperna om föryngring av trädslagen är ganska små och en anledning till att trädslagen inte nyttjas i större omfattning. Syftet med arbetet är att följa upp poppel- och hybridaspföryngringar, sammanställa erfarenheter med föryngring av poppel och hybridasp på skogs- och åkermark samt att genom intervjuer klargöra skillnader mellan olika föryngringsstrategier och koppla dem till resultaten av mina egna inventeringar. Detta ska tillsammans ge en samlad bild av erfarenheterna av föryngring med poppel och hybridasp. Resultaten från fältinventeringen visar på liten skillnad i tillväxt mellan bestånd på skogs- och åkermark. Tillväxten för poppel var högre än för hybridasp både i trädslagsrena bestånd- och i blandbestånd. Plantöverlevnaden varierade mer för poppel på skogsmark än poppel på åkermark och plantöverlevnaden för hybridasp på skogsmark var högre än för poppel på skogsmark. Största skadeorsaken på poppel var vilt. Andra stora skadeorsaker på poppel var sork och torka. Hybridasparna var mindre drabbade av viltskador vilket kan bero på att samtliga hybridaspbestånd var hägnade. Torka, syrebrist, insekt och svamp var de största skadeorsakerna på hybridasp. Uppfattningen om hur trädslagen ska skötas och vad som fungerar skiljer sig mycket mellan de förvaltare och markägare som intervjuats. Mest skiljer sig uppfattningarna om skötsel av poppel. Majoriteten av de tillfrågade tycker föryngring med poppel och hybridasp är svårt. Samtliga planerar ändå att anlägga fler bestånd med poppel eller hybridasp i framtiden. Det ligger i alla de intervjuade förvaltarna och markägarnas intresse att kunskapen om föryngring med poppel och hybridasp ökar. En ökad kunskap och användning av trädslagen skulle skapa en större efterfrågan på marknaden, en efterfrågan som de flesta av de intervjuade tror kommer att öka inte minst p.g.a. den stadigt ökande efterfrågan på energived. Södra skogsägarna säger sig varken vilja gasa eller bromsa utvecklingen av trädslagen och ser heller inga problem i ökande avverkningsvolymer. Utbudet av plantmaterial måste öka om poppel och hybridasp ska kunna locka skogsägare i större utsträckning och framförallt måste det befintliga materialets kvalitet fastställas.