Faktorer under sinperioden som kan predisponera för mastit i nästkommande laktation - Lundgren, Sofie (2011)
Sinperioden är bra då den dels ökar mjölkavkastningen och dels är en period då infektioner kan läka ut. Det är dock en känslig period för kon då hon också är infektionskänslig och många nyinfektioner kan ske. Det är viktigt att ge kon en bra start på sinperioden genom att minska foder och mjölkning så att mjölkproduktionen avtar innan hon sinläggs helt, detta för att spenkanalen ska kunna sluta sig och juvret börja tillbakabildas. Kon ska under perioden hållas i en ren miljö, det är extra viktigt under de två första veckorna och i slutet när kalvning närmar sig då kon är mer infektionskänslig. Under sinperioden är det viktigt att ge en bra foderstat men man måste se upp så att kon inte blir fet då detta predisponerar för mastit. Sinperiodens längd verkar inte ha betydelse på juverhälsan. Celltalen under sinperioden korrelerar med mastitförekomst i föregående laktation. Höga celltal under sinperioden ökar risken för mastit i nästkommande laktation. Studier tyder på att intramammära infektioner, IMI, som uppstår i början av sinläggningen inte kvarstår till nästa laktation men ändå predisponerar för mastit i nästkommande laktation. IMI som uppstår sent i sinläggningen ger ofta mastit med samma bakterie men här vet forskarna inte om det rör sig om en persisterande infektion eller en nyinfektion, dock skiljer sig litteraturen lite när det gäller detta och det verkar som att förmågan att överleva under sinperioden skiljer sig mellan olika bakteriearter.