Orsaker till magsår hos häst - Berggren, Moa (2011)
Denna litteraturstudie undersöker möjliga orsaker till att hästar drabbas av magsår. Magsår är ett vanligt förekommande problem hos hästar, med hög prevalens i många studier, framför allt är varmblodstravare och fullblodsgaloppörer drabbade. Ulcerationer bildas främst i den kutana slemhinnan i magsäcken. Magsår uppstår på grund av höga syranivåer och nedsatt skyddsförmåga i mucosa vilket skapar en obalans med sänkt pH och vävnadsskada som följd. Ofta är tillståndet subkliniskt, men kliniska symptom som till exempel kolik, viktnedgång, dålig aptit och diarré kan förekomma. Makroskopiskt ses ulcerationer, erosioner och blödningar, ofta i anslutning till margo plicatus. Den mikroskopiska bilden utgörs av hyperkeratos, ulcerationer och erosioner, samt glandulär metaplasi i den kutana slemhinnan. Träning har i ett flertal studier visats ge upphov till magsår hos häst. Korrelationer mellan hård träning och ökad förekomst av magsår har gjorts, men vissa studier kan inte påvisa detta samband. Skillnader i utfodring och typ av foder har studerats som möjlig orsak till magsår hos häst. Forskning visar bland annat en ökad förekomst av ulcerationer hos hästar som utfodras sällan och som får kolhydratrikt foder. Infektion med Helicobacter pylori verkar inte vara en bidragande orsak till magsår hos häst, men behandling med NSAID-preparat ger upphov till ulcerationer i körtelslemhinnan. Få forskare har studerat genetisk predisposition, vilket är en aspekt som bör undersökas närmare. Sammanfattningsvis krävs mer forskning för att utreda den multifaktoriella etiologin bakom magsår hos häst. Många av de genomförda studierna är små och resultaten är ofta motsägelsefulla. Resurser bör läggas på att utforma ett gemensamt bedömningssystem för lesioner i magslemhinnan för att göra studier mer jämförbara.