Grödreflektans och bildanalys för bestämning av biomassa i fältförsök - Larsson, Rikard (2011)
I traditionella fältförsök har den vanligaste metoden för att bestämma biomassa och kvävemängd varit att klippa prover i den växande grödan. Denna bestämning blir tidskrävande och på så sätt dyr, vilket gör den svår att utföra flera gånger under en växtsäsong. Efterfrågan har därför vuxit efter en tillförlitlig metod som är effektiv och som därmed gör det möjligt att mäta med tätare intervaller, men som ändå inte är oskäligt dyr. Detta examensarbete har inriktat sig till att undersöka om grödors reflektans som mäts med en hyperspektral sensor kan vara användbar för att bestämma biomassa, kvävemängd och kvävehalt och på så vis vara användbar i försöksverksamheten. Dessutom har metoden bildanalys jämförts med sensormätningar.