Direktsådd under svenska förhållanden - Wejde, Tobias (2011)
Direktsådd i Sverige är en etableringsmetod som tillämpas i liten omfattning, där endast cirka två procent av Sveriges areal direktsås. Syftet med detta arbete var att undersöka direktsådd under svenska förhållanden. Det utfördes framförallt genom fältstudier, i ett nystartat försök och i tre pågående försöksserier. Det nya försöket var direktsådd med Seed Hawk och Rapid, där de båda Väderstadsmaskinerna jämfördes med varandra och ett grunt höstbearbetat led i storparcellförsök på Munsö i Mälaren. En av de pågående serierna var ett treårigt rikstäckande försök med höstrapsetablering, R2-4143. Här jämfördes plöjning med direktsådd och plöjningsfria led sådda med biodrill. En serie med försök som var utplacerade på tre platser i Sverige var optimering av reducerad bearbetning, R2-4140. I detta fyråriga försök jämfördes direktsådd med olika bearbetningar som plöjning, grund och djup kultivering och tallriksredskap. Det sista försöket var ett sexårigt försök i Väderstad som innebar olika jordbearbetningsstrategier, L2-4049. Där hade jorden hade bearbetats med samma metod under fem år, systemen var plöjning, tallriksredskap, direktsådd, djup och grund kultivering. I försöken studerades olika parametrar, generellt undersöktes såbädden, plantantalet, temperaturen, halmförekomst, ogräsförkomst, infiltation, penetrationsmotstånd, skörd och en ekonomisk beräkning.