Efterbehandling av bergtäkter - Lövdahl, Magnus (2011)
Bergstäkter medför stora ingrepp i naturen men det finns kanske också en möjlighet att skapa något nytt och konstruktivt av dessa efter verksamhetens slut. Det finns flera möjliga sätt på vilka man kan utnyttja en avslutad bergstäkt. Genom fallstudier och litteraturstudier undersöks i detta arbete syfte och mål samt viktiga aspekter att beakta vid efterbehandlingsprojekt i samband med bergstäkter. Det finns många aspekter att ta hänsyn till då man skall efterbehandla en bergstäkt. Säkerhet, biologiska värden, historia, markanvändning, fysiska förutsättningar samt estetik och landskapsbild är några av dessa aspekter som behandlas i arbetet. Ett flertal bergstäkter i södra Sverige av varierande karaktär har studerats och analyserats med avseende på dessa aspekter. Utifrån fallstudier och litteratur diskuteras möjligheter och värden som kan finnas eller skapas i bergstäkter. Fokus ligger på möjliga användningsområden för och utformning av avslutade bergstäkter.