Upplev kanten! - Forsberg, Maja (2011)
Detta examensarbete omfattar 30 hp, i ämnet landskapsarkitektur vid Institutionen för stad och land, SLU. Examensarbetet fokuserar på hur upplevelsekvalitéer i landskapet kan tas tillvara samt på rörelser utmed stråk. Jag har valt att arbeta med Södra hällarna, ett naturområde i Visbys södra utkant som efter lång tid i militärens ägo nu kommer få en helt ny roll i staden. Kommunen som idag förvaltar området, har stora planer på bebyggelseutveckling i och i anslutning till området men pekar också på vikten av att utveckla kustremsan som framtida rekreationsområde. Kommunen lyfter specifikt fram behovet av en ny gång- och cykelförbindelse genom området. Detta examensarbetes syfte är att utifrån en teoretisk grund komma med ett förslag som svarar mot dessa behov och som med rumsliga och fysiska lösningar visar hur ett stråk kan utformas.