Stamtillväxt, biomassaproduktion och koldioxidbindning i Norrbotten efter gödsling med mineralnäring och bionäring i tallskog - Lundbäck, Johan (2011)
Denna studie är en del av ett storskaligt försök som är beläget på Sveaskogs marker i Norrbotten. Hela försöket omfattar ca 800 ha varav 600 ha är gödslad yta och 200 ha är ogödslade kontrollområden. Denna studie omfattar 137 ha gödslad yta och 50 ha ogödslade kontrollområden beläget i tre olika bestånd. Det unika med detta projekt är storskaligheten i användandet av slampellets och slamgranuler som ett förädlat bionäringsmedel. Projektet är finansierat av bland andra Sveaskog, LKAB och SLU. Tidigare studier visar på en långsiktig effekt vid gödsling med bionäring, medan denna studie undersöker bionäringens tillväxteffekt redan efter två år. Förhoppningarna med detta projekt är att sambandet mellan gödsling (mineral- och biogödsling) och ökad tillväxt samt uppbindning av CO2 (koldioxid) ska säkerställas, detta för att kunna öka nyttan av den boreala skogen som kolsänka. Genom att fastställa detta samband möjliggörs utvecklingen av ett handelssystem för uppbindningsrätter som kan kopplas samman med det befintliga handelssystemet med utsläppsrätter. Principen med uppbindningsrätterna bygger på att skogsägaren får betalt för åtgärder som skapar en ökad tillväxt och uppbindning av CO2.