Etableringsproblematik för träd i stadens hårdgjorda ytor - Bergström, Johan (2011)
Att plantera och etablera träd är svårare än vad det först kan se ut att vara. Det är lätt att tro att det bara är att köpa ett fint träd och sätta ner det i lite jord med lite skötsel, t.ex. bevattning. I parkmiljö kan denna etableringsmetod ge goda resultat, men i stadens hårdgjorda ytor leder det endast till att träd överlever ett antal år och sedan dör långsamt. De dåliga växtbäddarna tvingar fram onödig och dyrbar skötsel som ändå i längden tvingar fram ersättningsplanteringar. Detta fenomen är något som de flesta inte strävar efter men som har blivit ett resultat av att växtbäddsvolymen har minskat och blivit alltför onaturliga. När vi planterar träd måste vi alltid ha i bakhuvudet hur träd lever i naturen och hur de fungerar biologiskt. Träden är ett levande material som kräver att deras direkta behov är uppfyllda (vatten, näring, koldioxid, syre, solljus), men även indirekta behov som t.ex. att jorden fungerar biologiskt och innehåller organiskt material. En alltför stadsmässig växtbädd uppfyller sällan alla dessa behov trots att de har t.ex. skelettjord. Idag inriktas växtbäddslösningar för mycket på de tekniska metoderna istället för att lägga fokus på att trädet får sina behov uppfyllda. Det finns ytterligare faktorer att tänka på vid trädetableringar i städernas hårdgjorda ytor än i till exempel parkmark. Dessa ytterligare faktorer som påverkar etableringsresultatet är nedanstående, som har bearbetas i detta arbete: