Kloning av hästens TLR-4 som verktyg för att se betydelsen av hästens medfödda immunitet vid recurrent airway obstruction - Arosenius, Hanna (2011)
Recurrent Airway Obstruction, RAO, är en icke infektiös luftvägssjukdom hos häst. Sjukdomen karaktäriseras av perioder med reversibel luftvägsobstruktion och inflammation orsakad av bronkospasm och ansamling av mucus och neutrofiler i luftvägarna. Sjukdomsorsaken anses vara multifaktoriell med ett samspel mellan dålig miljö och en viss genetisk predisposition. Den immunologiska bakgrunden till sjukdomen är fortfarande oklar men både den förvärvade och medfödda immuniteten anses delta i luftvägsinflammationen. Toll-lika receptorer, TLR, hör till de viktigaste receptorerna i den medfödda immuniteten. Det finns ca 14 olika TLRs som var och en verkar som receptor för en eller flera specifika mikrobiella molekyler. TLR-4 är receptor för lipopolysackarider - endotoxinet hos Gramnegativa bakterier - men även för viralt protein, fibrinogen och heatshockproteiner. Då liganden binder till TLR-4 går en signal in i cellen som genom nuklär faktor κB börjar bilda cytokiner. Det finns en stark koppling mellan exponering för endotoxin och RAO. I det här arbetet har en positiv kontroll för hästens TLR-4 mRNA tagits fram genom plasmidkloning. Plasmiden kan användas för att kvantifiera uttrycket av TLR-4 mRNA med kvantitativ-PCR från valda prover från häst, bland annat för att kunna utvärdera uttrycket av TLR-4 mRNA, och på så sätt den medfödda immuniteten, vid RAO.