Ett nytt hjälpmedel för läkemedelstillförsel till hästögon - Fallhagen, Jonna (2011)
Medicinering vid sjukdomstillstånd i det främre segmentet av ögat hos häst är ofta tidskrävande och komplicerat för djurägaren. Syftet med studien var att undersöka om ett nytt tekniskt hjälpmedel, en spiral som kallas OphthaCoil, fungerar för långtidsmedicinering hos häst. Två olika designer på spiraler utvärderades. Efter en ögonundersökning placerades en spiral i nedre konjunktivalsäcken och hästen observerades till dess spiralen trillade ur. Resultaten visar att ingen av de använda designerna låg kvar tillräckligt länge för att kunna användas för en längre tids behandling. Hästarna var obesvärade under hela försöket och biverkningar kunde endast noteras på en av hästarna, varför vi tror att det är intressant att göra vidare studier med nya designer.