Fairwayskötsel för minskat koldioxidutsläpp : fokus på upprätthållen spelbarhet - Sundh, Johan (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Människans påverkan på miljön och det faktum att vi bidrar till den globala uppvärmningen har blivit allt mer erkänt. Utsläpp av växthusgaser resulterar i en gradvis uppvärmning av jorden. Vårt samhälle är till stor del uppbyggt på och beroende av förbränning av någon form för att få energi till fabrik- och vardagsprocesser. Inte minst under hobbyverksamheter så som golf krävs förbränning av bränsle för att golfbanan ska kunna hålla den standard som förväntas. Detta arbete syftar till att undersöka på vilket sätt skötseln av fairwayytor kan ändras för att minska koldioxidutsläppen utan att det påverkar spelbarheten negativt. Spelbarhet på fairway definieras av två saker där bollens mottagande på fairway utgör den ena och bollens position på gräsytan den andra. Ingående faktorer kring området spelbarhet är gräsets höjd, täthet, skador, fuktighet och kontinuitet. Definitionen av vad bra spelbarhet är skiljer sig mellan olika kategorier golfspelare. Gräsets höjd på fairway är den faktor som skiljer åsikterna om bra spelbarhet mellan den sämre och den bättre kategorin golfspelare. Anledningen till att olika kategorier golfspelare föredrar olika högt gräs beror på att de försöker träffa bollen på olika sätt. Golfspelare med lägre handikapp, d.v.s. duktiga golfspelare med ett handikapp runt 10 och lägre, vill slå ner på bollen och av den anledningen uppskattar lägre klipphöjd, medan golfspelare med högre handikapp, d.v.s. medelgolfare till nybörjare, försöker komma under bollen och lyfta upp denna, vilket underlättas av högre klippt gräs, där lite mera luft återfinns mellan marken och bollen.