Ljuskvaliténs inverkan på tillväxt och smak hos basilika Ocimum basilicum och citronbasilika Ocimum basilicum var. citrodorum - Nyrén, Malin (2010)
Syftet var att undersöka ljuskvaliténs inverkan på tillväxt och smak hos Ocimum basilicum (vanlig basilika) och Ocimum basilicum var. citriodorum (citronbasilika). Ljuskvaliténs inverkan jämfördes även mellan sorterna. Arbetet bestod av ett försök och en kompletterande litteraturstudie för bakgrundsfakta om LED-belysning och basilika. Basilikan växte under åtta veckor i en klimatkammare med fem stycken avdelningar. I försöket användes fyra stycken armaturer med monokromatiskt ljus i färgerna blått, grönt, gult och rött samt en armatur med polykromatiskt ljus. Basilikaplantorna belystes under 18 h/dygn. Under försöket mättes planthöjd och antalet blad räknades. Vid avslutningen mättes även frisk- och torrvikt, plantbredd, bladyta, stamdiameter, internodielängd och plantornas rötter bedömdes. Resultatet visade att citronbasilikan var mer känslig för kvaliteten på ljuset än den vanliga basilikan. Genomgående gav det gröna och gula ljuset små och klena plantor. Rött ljus visade sig vara bra för sidoskottillväxten och gav bra rötter, medan det blå ljuset gav dålig sidoskottillväxt och mindre bra rötter. En jämförelse mellan referensplantorna i växthus och plantorna i det vita ljuset visade att citronbasilikan och basilikan växte långsammare i det polykromatiska, vita ljuset. Det vita ljuset gav bättre rotutveckling än det blåa ljuset, men var något sämre än det röda ljuset och naturligt dagsljus. Ett smaktest indikerade att det förekom smakskillnader mellan olika ljusbehandlingarna hos båda basilikasorterna.