Fallstudie av kompostbäddar till mjölkkor i Sverige : hur skötseln och ventilationen påverkar juverhälsan - Gustavsson, Sara; Isaksson, Elin (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2022)
Kompostbäddar är ett inhysningssystem där en stor yta med ströbädd kultiveras två gånger per dag. Genom att tillföra syre ner i bädden startar en värmeavgivande, aerob komposteringsprocess där organiskt material bryts ner av mikroorganismer. Bädden strös vanligtvis med spån, vilket blandas med avföring och urin från korna. Inhysningssystemet ger en hög djurvälfärd med god kokomfort där korna har möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Syftet med studien är att få ökad förståelse för hur kompostbäddar fungerar och vad som krävs för att få bädden att fungera i svenska förhållanden. Tre mjölkgårdar i Sverige med inhysningssystemet ingick i studien. Tidigare studier visar att E. coli, Klebsiella, Pyogenes och Streptokocker är vanliga bakterier i dessa system, vilket även denna studie bekräftar. Det går inte generellt att säga att juverhälsan är bättre i kompostbäddar jämfört med andra system, men det finns goda möjligheter till en bra juverhälsa om man sköter bädden väl. Studiens ventilationsberäkningar samt analyser av bädden visar att två av stallen har en för låg ventilationskapacitet för att kunna ventilera bort den fukt som avges från bädden. Rekommendationen är att dessa stall installerar fläktar. Lyckas inte fukt föras bort från bädden så måste onödigt mycket strömaterial tillsättas för att få upp ts-halten i bädden.