Alpackor och antibiotikaanvändning i Sverige 2021 : en enkätundersökning riktad till djurägare och veterinärer - Nydahl, Madeleine (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2022)
Syftet med den här enkätstudien var att få en överblick över hur kunskapen, hälsoläget och antibiotikaanvändningen ser ut för Sveriges alpackor idag, enligt alpackaägare och veterinärer. En enkät skickades till djurägare och en annan enkät till veterinärer med generella frågor om alpackor och specifika frågor om antibiotika. Antalet djurägare som svarade på enkäten var 79 men alla svarade inte på alla frågor. 56 veterinärer svarade på enkäten och nästan alla frågor besvarades av samtliga veterinärer. Många olika sorters antibiotika hade använts till alpackor de senaste 12 månaderna, både antibiotika som klassas som smalspektrum och bredspektrum samt antibiotika som får användas till livsmedelsproducerande djur och antibiotika som inte får användas till livsmedelsproducerande djur. Enligt studien var det vanligaste antal alpackor att ha på gården tre (ca. 20 % av djurägarna) och medelantalet var tolv. De flesta djurägare hade införskaffat alpackor mellan 2016 och 2020 (39 st, 51 %). Alpackor hölls främst för hobby, ull och som betesdjur. Både veterinärer och djurägare angav som främsta kunskapskälla ”kontakter”, vilket tyder på att det finns ett behov av utbildningsmöjligheter både för djurägare och veterinärer som inte tillgodoses idag. Vanliga förekommande problem bland alpackor toppades av hudproblem, mag- och tarmproblem och ögonproblem enligt både djurägare och veterinärer. Veterinärer använde sig i stor utsträckning av behandlingsriktlinjer när de bestämde behandling. Många veterinärer, 45 %, kände sig obekväma med att ta alpackapatienter och 36 % kände sig helt ok med att ta alpackapatienter. De flesta veterinärer (71 %) uppgav att de bara träffade 1–10 alpackor per år. Enbart 34 av 79 djurägare svarade på frågan om hur antibiotika kommer till gården och alla svarade att de får det från veterinärer, ibland via apotek. Bland veterinärerna svarade alla på frågan och 47 veterinärer (84 %) misstänkte inget annat sätt för antibiotika att komma till gården än via veterinär, sju (16 %) var osäkra och två svarade att de trodde att det finns andra sätt för djurägarna att få tag på antibiotika. Ingen djurägare hade haft problem med antibiotikaresistenta bakterier, en veterinär svarade att det funnits antibiotikaresistenta bakterier på en gård som bland annat hade alpackor, annars svarade hälften av veterinärerna vet ej och den andra halva nej på den frågan. Antalet alpackapatienter som veterinärer träffar i Sverige är relativt lågt i jämförelse med patienter från andra djurslag, vilket gör det svårt att motivera generell vidareutbildning av alla fältveterinärer.