En kartläggning av kännedom och kunskap gällande allergener på pizzerior i Kristianstads kommun - Fakhro, Ali (SLU/Department of Molecular Sciences, 2022)
Allergener är ämnen som orsakar matallergi, även kallat födoämnesallergi. Denna typ av allergi kan orsaka allvarliga symptom, varav det allvarligaste är anafylaktisk chock som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det finns lagstiftning som klargör hur informationen till konsumenterna ska se ut. Bland annat finns det i bilaga II i EU-förordning 1169/2011 en lista på 14 allergener som verksamheterna måste informera om ifall dessa eller spår av dessa finns i ett livsmedel. Många människor tycker om att äta pizza och pizzerior idag är välbesökta platser för människor som vill unna sig denna maträtt. Dessa verksamheter hanterar många olika råvaror, både färska, frysta och sammansatta produkter. För konsumenter som lider av allergi och andra överkänslighetsreaktioner är det viktigt att de inte får i sig det livsmedel som de är intoleranta mot. Idag finns det produkter som är fria från vissa allergener. Allergiker samt andra med olika former av överkänsligheter har större utbud att välja mellan idag. I lagstiftningen står det även hur dessa allergener ska märkas och hur allergener ska hanteras. Syftet med studien som utfördes på pizzerior i Kristianstads kommun är att ta reda på verksamhetsutövarnas kunskaper kring allergener och om dessa är tillräckliga. Intervjuer genomfördes under oanmälda informella besök på pizzeriorna. Besöken gjordes främst för att samla kunskap kring verksamhetsutövarnas kunskaper och rutiner vid hanteringen av allergener. Resultaten visade på att kunskaperna kring allergener är bristfällig och mer behöver göras för att detta ämne ska bli bättre upplyst. De flesta verksamhetsutövare ansåg att ansvaret för vad som konsumenten beställer bör ligga på konsumenten. Dock vill de gärna veta varför kunden väljer att inte ha en viss produkt på pizzan. Detta då de kan reagera på ett annorlunda sätt om kunden är allergisk än om kunden inte tycker om en viss produkt tillsätts på pizzan av misstag.