Värdeförluster i skogsfastighetsmarknaden : hur det kan undvikas genom implementering av en individuell sälj-approach - Wärnelius, Albin (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2021)
Med en ökad ålder på Sveriges skogsägarkår kommer antalet skogsfastighetsöverlåtelser att öka i framtiden. Fastigheter kan också byta ägare av andra orsaker som inte beror på ålderns inspel. För att denna överlåtelseprocess ska gå snabbt och smidigt, för samtliga inblandade parter, gäller det att skapa en förståelse för varandra. Ett vanligt problem med dagens förmedlingsprocesser är att inblandade parter inte känner full tillit till varandra. När tillit till information saknas kan köpare inhämta det på egen hand, som är en tidskrävande process. Om tillitsproblemet kvarstår kan det resultera i en utebliven affär. Förmedlingsprocessen önskar samtliga inblandade parter, både säljare och mäklare men även köpare, ska vara tidseffektiv. För att processen ska kunna vara tidseffektiv krävs det att mäklaren förstår vilken köpare som säljaren anser är lämpligast. För att förstå detta bättre har denna studie genomfört en undersökning med hjälp av en frågeenkät. Frågeenkäten resulterade i en mängd resultat som kan bistå som nyckelfaktorer i denna komplexa förmedlingsprocess. Studieresultatet visar att skogsägare har olika krav på köparen beroende på skogsägarens egen ålder, klassificering och förmedlingserfarenheter. Det var viktigt för samtliga säljare att ha en väldefinierad köpare som har ett syfte med köpet som återspeglar säljarens egna. För skogsägare med säljerfarenhet var det extra viktigt med information angående köparen jämfört med skogsägare med köperfarenhet. En köperfaren skogsägare fanns det ett statistiskt signifikant samband med att vilja lära sig om fastighetsförmedling. Genom att ha kunskap om dessa faktorer kan skogsfastighetsförmedlingen anpassas utefter varje individuell skogsägare och därmed skapa en effektiv och värdefull förmedlingsprocess.