Den läkta staden : om platsspecifik förtätning av miljonprogrammets bostadsområden - Persson, Zara (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Detta examensarbete handlar om förtätning av miljonprogramsområdet Almgården i Malmö. Det syftar till att pröva och reflektera över dagens förtätningsideal i förhållande till de stadsplaneringsideal som var rådande under miljonprogrammet. Idag, precis som då, står vi inför utmaningar med ökad bostadslöshet och stora renoveringsbehov i det befintliga bostadsbeståndet. Under miljonprogrammet löste man detta genom att exploatera storskaliga bostadsområden i stadens periferi medan vi idag vill minska stadsutglesningen och bevara jordbruks- och naturmark. Malmö stad har som uttalat mål att växa innanför yttre ringvägen för att motverka stadsutglesning och ”läka” staden genom att bygga bort fysiska och mentala barriärer. Förtätningen som stadsbyggnadsideal riskerar att leda till mörkare, trängre och mindre gröna städer när husen placeras tätare och blir högre. Stadsgrönska medför oumbärliga ekosystemtjänster som gynnar hållbar urban utveckling och skapar attraktiva och hälsosamma städer. Hållbar täthet är ett begrepp som UN-Habitat myntat och syftar till att effektivisera markanvändningen för att motverka stadsutglesning. Detta bidrar till minskade transportbehov och skapar bättre underlag för samhällsservice och offentliga stadsmiljöer. Landskapsarkitektens arbetsmetod används i examensarbetet för att analysera området och testa mig fram till förslag på hur Almgården kan förtätas. Metoden handlar om att ta sig an ett aktuellt och komplext ämne och självständigt sammanfatta detta i syfte att komma fram till en ny tolkning som löses i form av gestaltningsförslag. Processen att komma fram till gestaltningen är en viktig del av detta examensarbete och presenteras löpande. Resultatet visar att lyckad förtätning av miljonprogramsområden ska vara landskapsanpassad och ha bostadsnära integrerad grönska. Bristen på landskapsanpassning och bevarande av befintlig natur vid miljonprogrammets uppförande är ett problem som blivit hårt kritiserat. För att vara långsiktigt hållbar bör förtätningen vara platsspecifik och främja mobilitet, trygghet och grönska. Svårmätbara aspekter av förtätning som social och ekologisk hållbarhet bör spela lika stor roll som mätbara värden. Landskapsarkitektens arbetsmetod kan bidra till att lyfta betydelsen av svårmätbara värden och skapa visioner och målbilder för gestaltningen som helhet och sätta projektet i en kontext där landskap, kulturhistoria, ekologi, estetik och levnadsförhållanden får stå i centrum.