Stanna till : ett gestaltningsförslag för Bergas stadsdelsnod med fokus på en ökad trygghet och säkerhet - Rafea, Jana (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
I Sverige finns många våldsutsatta stadsdelar där kriminaliteten är hög och de boende upplever otrygghet i en betydande utbredning till följd av detta. Befintlig forskning visar att kriminaliteten på en plats kan minskas genom landskapsarkitektur och utformningen av det offentliga rummet, och därmed öka tryggheten. Syftet med detta arbete är undersöka hur säkerhet och trygghet kan stärkas på en plats samt applicera denna kunskap på ett våldsutsatt område vilket resulterar i ett gestaltningsförslag för det valda området. Val av område har fallit på Berga vilken är en stadsdel i södra Linköping som utmanas av socioekonomisk och brottslig problematik.