Att bygga i och för sin bygd : kooperativa hyresrätters uppkomst och roll i ett svenskt landsbygdssamhälle - Björverud, Pernilla (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Studien undersöker vad kooperativa hyresrätter byggda i ideell regi på den svenska landsbygden innebär för sina hyresgäster och sitt lokalsamhälle. Forskningsintresset har kretsat kring frågan om hur vi kan bo och leva på den svenska landsbygden idag och imorgon, och grundar sig i den rådande bostadsbristen i svenska städer och landsbygder. Studien gjordes på ett fall, Hogslätts vänboende kooperativa hyresrättsförening, ett gemenskapsboende i norra Bohuslän som blev till genom en byggemenskap. Studiens syfte var att förstå vilken kontext vänboendet har växt fram ur samt vad vänboendet innebär för sina hyresgäster och lokalsamhälle. Eftersom rurala kooperativa hyresrätter är ett relativt nytt forskningsområde i Sverige gjordes en etnografisk fältstudie under sammanlagt elva dagar. Resultatet visar att Hogslätts vänboende befinner sig i en bygd med erfarenhet och resurser för att mobilisera sig lokalt för att täcka upp för gemensamma behov, orsakade av påverkansfaktorer utifrån. Den lokala handlingskraften var i sin tur en möjliggörande faktor för vänboendets uppkomst. Resultatet visar också att vänboendet innebär en möjlighet till gemenskapsskapande för sina hyresgäster genom dess fysiska och organisatoriska utformning, som sänker trösklarna för vardagligt umgänge. Den kooperativa boendeformen innebär dock inget tvång till socialt umgänge, vilket resultatet visar genom att somliga av de boende i huvudsak såg det som en praktisk bostadslösning för att kunna bo kvar i sitt sammanhang. Resultatet visar även att Hogslätts vänboende har bidragit till att skifta kommunens förståelsehorisont för vad som är möjligt att åstadkomma inom kommunen och i lokal regi, vilket i sin tur har banat vägen för nya kooperativa hyresrätter i kommunen. Utöver det har vänboendet även blivit en förebild nationellt. Resultatet visar slutligen att vänboendet bidragit till att ytterligare stabilisera det sociala samband som är bygden kring Bottna, samt stärkt lokalbornas känsla av att det är en plats där man vågar satsa.