Implementering i tuff terräng : en studie om implementering av grönstruktur i Skåne - Bäckman, Amanda (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Ett alltmer fragmenterat landskap där grönstruktur sällan består av det nätverk som krävs för att bevara stabila ekosystem och upprätthålla leveransen av ekosystemtjänster är verklighet. Skånes landskap skiljer sig till stor del från övriga Sverige och påminner mer om Europas geografiska sammansättning. Skåne är tätbefolkat och de grönytor som finns utsätts för högt tryck av både turister och bofasta. Det finns ett ökande behov av grönytor som både kan erbjuda rekreation, hantera klimatförändringar och omhänderta biologisk mångfald. Detta arbete undersöker påverkansfaktorer vid implementering av grönstruktur i Skåne. Relevansen gällande att genomföra en studie som denna grundar sig i en låg grad av implementerad grönstruktur i skånska kommuner och att det finns en påtaglig diskrepans mellan ambitiösa planer och genomförande av dessa. För att främja utveckling av grönstruktur strävar arbetet efter att identifiera hinder i implementeringsprocessen samt vad som leder till framgång. Arbetets syfte undersöks i genomförandet av elva intervjuer med planerare på olika nivåer, kommuner, regionen och myndigheter där erfarenheter samlas. En intervjustudie kompletteras med en litteraturstudie som även skapar ramar inom vilka resultatet diskuteras. Resultatet redovisas i åtta teman som samlar data vilka utgörs av, planering, organisation, juridiskt underlag, kunskapsunderlag, ekonomiska förutsättningar, synergieffekter, personella resurser och regional samverkan. Resultatet visar att det finns goda underlag och kunskap inom verksamheterna men att denna kunskap behöver förankras i samtliga förvaltningar samt spridas till allmänheten där ett ökat intresse för gröna frågor kan växa för att skapa tryck underifrån. På grund av en exploateringsdriven samhällsutveckling finns det ett behov av att koppla samman grönstrukturen med andra samhällsfunktioner där synergieffekter kan identifieras och en multifunktionalitet hos gröna element låter flera tjänster levereras på samma yta och gör grönstrukturen viktig ur många aspekter som är ekonomiskt mätbar. Denna studie fastställer ett behov av ytterligare insikter i planering och implementering av grönstruktur. Samtliga teman som identifierats, där barriärer och framgångsfaktorer presenterats, behöver undersökas vidare för att det ska vara möjligt att ordna med insatser för att stötta utvecklingen av grönstruktur framöver. Det som detta arbete bidragit med är en kartläggning över identifierade påverkansfaktorer som planerare på olika nivåer upplever vid hantering av grönstruktur. Många insikter kring vidare forskning har uppkommit som kan erbjuda ytterligare stöd för detta arbetes resultat.