Möjligheter till restaurering i svenska skogslandskapet : en studie om mångbruk och skötselmetoder - Bergström, Brianna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Den svenska skogen är viktig för tillverkningen av hållbara material och produkter, ett ekosystem för en mängd djur och arter och en del av Sveriges kulturarv som har format vår historia. Hur vi väljer att forma skogen genom skötseln präglar alla dessa aspekter och mycket mer. Problemet som finns i dagens skogslandskap är trender som visar på en minskad artrikedom och variation samt tendenser som försvårar kvalitén på skogsproduktionen. Som en lösning på problemet undersöks i denna studie hur restaurering kan tillämpas för att återta värden i skogslandskapet och hur det kan tillämpas genom skötselmetoder.