Platsanknuten konstnärlig gestaltning : vikten av att välja rätt plats för konst i det offentliga rummet - Backman, Anna; Laitamaa, Sofie (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Tornedalingar är en svensk minoritet från Tornedalen som ligger i norra Sverige. Under historien har minoriteten utsatts för en assimileringspolitik för att försvenska tornedalingar. Detta har framförallt påverkat användningen av deras språk, meänkieli. Som resultat av deras kamp för sina rättigheter till sitt eget språk och kultur ska samhället nu följa lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som innefattar alla Sveriges minoriteter. Lagen innefattar bland annat att synliggöra minoriteten i samhället, vilket en som landskapsarkitekt kan göra. Detta genom att utforma konstnärlig gestaltning och koppla det till historien och kulturen på platsen, vilket kan hjälpa med att synliggöra minoriteten i samhället. "Intresset för stadens historiska och kulturella kvaliteter ökar. Det finns därför ett växande behov av planering och förvaltning som lyfter kulturarvets positiva möjligheter för utvecklingen av städer och platser.” (Riksantikvaren 2009:3)