Säker bortkoppling av balpress vid brand : en studie om skademinimering vid brand i bogserat redskap - Kårhammer, Jens; Gustafsson, Jesper (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2022)
En stor risk vid pressning av halm är att en brand uppstår i balpressen. Balpressens flertal rörliga delar i kombination med torra, varma och dammiga förhållande är en bidragande orsak till bränderna och att dessa snabbt riskerar att bli omfattande. Detta innebär att när en brand uppstår i en balpress så är även risken att branden sprider sig till traktorn och skadorna kan genast bli mer omfattande. I denna studie vill vi undersöka vilka hjälpmedel och tekniska lösningar som finns för att hindra spridningen från balpressen till traktorn. Detta görs genom att undersöka vilka olika former av draganordningar och nödutlösningssystem som finns samt hur resterande komponenter ska kopplas bort så som hydraulik och kraftöverföring. Detta med målet att snabbt och säkert kunna koppla loss balpressen innan branden sprider sig till traktorn och därmed minimera skadorna. I litteraturstudien framgår det att två draganordningar är framtagna för detta ändamål. Däremot är det bara Scharmüllers nödutlösningssystem ute på marknaden medans det andra är under utveckling. Fördelen med samtliga drag är att inga utav dragen kräver heller några modifieringar på maskinerna. Däremot kan vissa modifikationer eller andra val av kopplingar till hydraulik och elektronik krävas. Det framgår även av intervjuerna med Lindqvist (2022) att kännedomen om dessa drag är bristande vilket troligtvis beror på att de är relativt nya produkter som inte marknadsförts i stor omfattning i Skandinavien. Studien har identifierat och jämfört ett antal olika draganordningar och kombinationslösningar. Som slutsats kan studien konstatera att hjälpmedel och tekniska lösningar för att koppla bort en brinnande balpress säkert och effektivt finns, alternativt är under utveckling. Den allmänna vetskapen om dessa lösningar är dock bristande. Studien kan också konstatera att prisbilden på dessa behöver reduceras alternativt subventioneras för att de ska anses som rimliga. Då inte praktiska tester gjort och då det inte ställs krav från försäkringbolagen på mer avancerade lösningar så är det svårt att fastställa vilket drag som är lämpligast i dagsläget. Vidare kan vi konstatera att den tekniska utvecklingen främst har fokuserat på draganordning och att utvecklingen kring hydraulik, elektronik samt kraftöverföring behöver gå framåt för att fler lösningar ska utvecklas.