Omvårdnad av kaniner och gnagare i klinikmiljö - Elgström, Maria; Gullberg, Elin (2009)
Denna uppsats riktar sig främst till djursjukskötare och beskriver kaniners och gnagares ursprungliga miljö, naturliga beteende samt omvårdnad av djuren i klinikmiljö. Omvårdnadsdelen i denna uppsats innehåller skötsel, hantering av kaniner och gnagare, medicineringsteknik samt hur kliniken bäst bör anpassas efter dessa djur. Syftet med vår uppsats var att ta reda på den optimala miljön för kaniner och gnagare på klinik samt hur de bör hanteras vid undersökning och behandling. Uppsatsen är baserad på litteraturstudier,intervjufrågor till kliniker samt ett studiebesök på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Kaniner och gnagare är mycket känsliga för stress vilket bör beaktas när djuren hanteras. Även kliniken bör anpassas för att minska stressnivån hos kaniner och gnagare. Majoriteten av de tillfrågade klinikerna har personal som är specialintresserad av dessa djur och ungefär hälften önskar att kliniken vore bättre anpassad för djuren.