Människan iklädd galonspäck : en studie av fisket som identitetsskapande näring - Ekström, Embla (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Industrialisering, mekanisering och professionalisering har marginaliserat traditionella yrkesverk-samheter världen över. Denna uppsats undersöker hur identiteten hos yrkesfiskare på Kosteröarna i norra Bohuslän förändrats över tid till följd av 1900-talets moderniserings- och professionaliserings-processer. Analysen är baserad på en narrativanalys utifrån semistrukturerade intervjuer med bofasta på Kosteröarna som satts i relation till tidigare forskning på området identitet kopplat till fiske och identitet. Slutsatsen är att identiteten förändrats från en syn på fisket som en av många näringar till en tydligare yrkesprofilering där fisket är den huvudsakliga och enskilda inkomstkällan.