Tofta Gnisvärd naturstråk : landskapsanalys och gestaltningsförslag för utveckling av Tofta strand - Hansen, Jenny; Kåks, Klara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Tofta strand mellan Tofta bad och Gnisvärds hamn är en av Gotlands mest välbesökta stränder. Landskapet har höga värden ur både ekologiska och sociala aspekter, då det på samma gång utgör en spektakulär naturmiljö med hög biologisk mångfald samtidigt som det är ett populärt område för turism och rekreation. Förvaltningen av området sköts av den ideella föreningen Strandföreningen Tofta-Gnisvärd som drivs av markägare och företagare i området. Som en del av ett pågående projekt, finansierat av ett LONA-bidrag från Naturvårdsverket, vill strandföreningen nu utveckla ett naturstråk med tillhörande målpunkter i området. En viktig del i arbetet med detta naturstråk är att tillgängliggöra platsen för en bredare målgrupp.