Expansionen av Stockholms tunnelbana : en studie kring hållbarhet i projektet till Nacka och söderort - Darir, Hala (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Stockholms tunnelbana har funnits i över 70 år, i syfte av att bemöta den snabbabefolkningsökningen i Stockholmsregionen har flera satsningar inom kollektivtrafiken påbörjats. Kandidatarbetet avser att undersöka hållbarhet inom kollektivtrafik, med fokus på Stockholms tunnelbanan. Uppsatsens undersöker hurhållbarhet och miljömässiga värden är framträdande i expansionen av tunnelbanantill Nacka och söderort. Genom en utförd textanalys analyseras planbeskrivningen för utbyggnaden, tillsammans med Thompsons (2000b) trivalenta ramverk som används för att identifiera miljömässiga värden. Resultatet av studien visar att hållbarhet genomsyrar expansionen, att miljömässiga värden enligt Thompsons ramverk kunde identifieras, specifikt balansen mellan människan och naturen. Studien visade även att en utbyggnad av tunnelbanan kan bidra till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i framtiden. Expansionen av tunnelbanan möjliggör hållbara trafiklösningar och skapar en konkurrenskraftig kollektivtrafik som bidrar till stadens tillväxt.