En park för äldre : gestaltning för att motverka ensamhet och social isolering bland äldre människor - von Platen, Isabella (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Den ökande livslängden i Sverige ger en allt äldre befolkning. Med stigande ålder ökar risken för social isolering när vänkretsen glesas ur. Många äldre får en försämrad hälsa vilket gör det svårare att upprätthålla gamla kontakter och skapa nya. En försämrad hälsa kan leda till att de äldre tillbringar mycket tid i hemmen och drar sig undan sociala sammanhang. Social isolering har skadliga hälsoeffekter och kan i värsta fall leda till en för tidig död. Aktivitet är inte bara viktigt för att bevara och förbättra den fysiska hälsan, utan även psykiskt då det ökar ens självuppskattning och oberoende. Att regelbundet vistas utomhus i dagsljus och att komma ut i naturen, att se och lyssna på fåglar och känna dofter, kan förbättra den självupplevda hälsan. Det här uppsatsen undersöker hur en park för äldre kan se ut i syfte att motverka ensamhet och social isolering. Jag har valt den lite nedgångna Rosenlundsparken i Stockholm som exempelplats. En litteraturundersökning och besök av referensplats, Sinnenas trädgård på Norrmalm i Stockholm, resulterade i ett gestaltningsprogram med sex punkter samt en programplan med exempel på hur gestaltningen kan se ut. Programpunkterna ska kunna appliceras på andra parker för att anpassa dessa och möta de äldres behov av bland annat tillgänglighet och trygghet. Det borde även ur ett samhällsperspektiv vara värdefullt att en åldrande befolkning kan hålla sig friskare genom utevistelse, sinnlig stimulans och fysisk aktivitet.