Varför börjar inte fler lantbrukare odla specialgrödor? : en kvalitativ intervjustudie med fokus på beteende - Gustavsson, Catrin (SLU/Dept. of People and Society, 2022)
Att utveckla ett lantbruksföretag i form av att köpa eller arrendera mer mark kräver mycket kapital. Ett sätt att öka värdet på en odling är att odla grödor med hög omsättning såsom specialgrödor. Efterfrågan av grönsaker på marknaden är stigande och möjligheten att omsätta mycket pengar per hektar är stor i jämförelse med traditionell spannmålsproduktion. Dessutom är marknadsandelen låg för specialgrödor exempelvis grönsaker vilket tyder på att det finns utrymme på marknaden för fler odlare. Med tanke på den efterfrågan som verkar finnas på specialgrödor och den möjligheten till att kunna omsätta en högre summa pengar per hektar så skapar odling av specialgrödor större möjligheter samt vägar mot en lönsam produktion. Varför väljer då vissa lantbrukare att bortse från denna möjlighet? Och varför väljer andra lantbrukare att ta vara på möjligheten? I den här kvalitativa intervjustudien har totalt åtta lantbrukare intervjuats. Fyra som har börjat odla specialgrödor och fyra som inte börjat ännu. Till hjälp att undersöka lantbrukarnas underliggande faktorer används Theory of planned behavior som används till att förklara och förutse beteenden utifrån att identifiera en individs underliggande psykologiska faktorer såsom attityd, subjektiv norm och upplevd beteendekontroll. Resultatet visar att lantbrukare som inte börjat odla specialgrödor ser fler hinder än möjligheter. Bland annat att det är hög risk, mycket kapital som krävs för uppstart, stress och mycket handarbete. Lantbrukare som börjat odla specialgrödor var snabba till beslut, hade en vilja att maximera utnyttjandet av befintliga tillgångar samt kände endast en liten oro och risk inför uppstart. Detta kan bero på olika personlighetsdrag eller att lantbrukarna vill bedriva sina företag på olika sätt. Antingen själva, med anställda, med mycket arbete periodvis eller som ett vanligt 7–16 jobb. Något som är genomgående för samtliga åtta lantbrukare är vikten av att ha en förebild eller seriös affärspartner för att börja odla specialgrödor.