Jämlik elektrifiering : en kvalitativ studie om bilisters tankar kring elbilen och utbyggnaden av laddinfrastruktur i Uppsala kommun - Al-Idani, Ather (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
I takt med Sveriges pågående elektrifiering ställer det ökade elbilsbeståndet högre krav på utbyggnaden av offentlig och privat laddinfrastruktur, i synnerhet i stadsregioner som Uppsala och Stockholm. Uppsala kommun prisades år 2021 med Laddsilvret för sitt arbete med laddinfrastruktur i mindre samhällen och efterfrågar aktuell forskning som kan ligga till grund för en strategi för fortsatt utbyggnad, vilket är upphovet till denna studie. En förhållandevis liten del av befolkningen äger en elbil idag och frågan om vilka samhällsgrupper som har möjlighet att vara en del av elektrifieringen är relevant att undersöka inför kommande strategi. Syftet med studien är att undersöka Uppsala kommuns pågående elektrifiering ur ett jämlikhetsperspektiv för att ta reda på människors delaktighet i elektrifieringsprocessen. Till min hjälp har jag använt mig av begreppen teknofeminism, digitalt utanförskap och urban norm. Jag har utfört totalt sex semistrukturerade intervjuer med privatbilister och kommunrepresentanter från Uppsala kommun samt gjort en observation på elbilsmässan eCarExpo 2022. Studien går i linje med tidigare forskning och visar på att mansdominans i bilbranschen och digitalt utanförskap utgör hinder för människor att vara delaktiga i elektrifieringen, vilket i sin tur påverkar individens inställning till elbilen i negativ riktning. Den som äger en elbil och har tillgång till hemmaladdning oavsett boendeplats ser stora fördelar i att äga en elbil, medan den som bor i en tätort fortfarande upplever svårigheter i att ladda publikt. Kommunen verkar för en fortsatt jämlik elektrifiering genom kunskapsspridning via olika kanaler, utbyggnad av publik laddinfrastruktur i områden som anses vara kritiska, undersöker möjligheterna för delningsekonomi och agerar förebild genom inköp av egna elbilar.