Besökare som naturvårdare - Fallstudie Nämdöskärgården : naturvägledning som verktyg - Cicek, Dilara (SLU/Dept. Of Aquatic Resources, 2022)
Turister kan gynna gräsmarker och skydda havsfåglar som sillgrisslor emot predatorer genom endast närvaro. Det finns också aktiva exempel där lokala dykare och turister hjälper till att fånga den invasiva drakfisken i Mexiko som sen serveras på restaurang till turister. Dessa är exempel på naturinteraktioner som gynnas av besökare och redan är kopplade till turism. Vilka fler naturinteraktioner kan gynnas av turism? Syftet med arbetet var att genom en litteratursammanställning identifiera interaktioner mellan människa och natur som faktiskt kan gynnas av turism i skärgården och sedan forma metoder för besökare som naturvårdare i Nämdöskärgården. Samt tillämpa naturvägledning som ett verktyg. Det finns idag flera satsningar för att gynna ekosystem i haven och skärgården, i detta arbete har flera aktiviteter sammanställts. Aktiviteter som att exempelvis servera turister underutnyttjade fiskarter i stället för torsk eller sätta ut pålbojor för att minska ankringsskador av båttursiter. Sammanfattningsvis presenteras ett praktiskt exempel på besökare som naturvårdare, som tar avstamp i naturvägledning som modell. Nämdöskärgården anses ha höga naturvärden och det finns idag befintliga naturreservat och planer för en framtida nationalpark och ett eventuellt biosfärområde. Detta ger en unik chans och finansieringsmöjligheter att utveckla Nämdöskärgården till ett modellområde inom hållbar samhällsutveckling och turism genom att utveckla metoder i lokala sammanhang. Metoderna presenterade i arbetet går att tillämpa i andra delar av Östersjön eller Nordsjön.