Ljus i varje hus : en fallstudie om civilsamhällets engagemang och samverkan med kommunen på Oskarshamns landsbygder - Andersson, Malin (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Landsbygderna i Sverige likaväl som i många andra västerländska länder har mött många stora förändringar under de senaste decennierna, bland annat vad gäller en minskande och åldrande befolkning samt en förändrad ekonomi där tjänstesektorn fått en större betydelse. Förändringarna har resulterat i att tillgången till offentlig och kommersiell service minskat på många landsbygder, vilket försvårar möjligheten att leva utanför städer och tätorter. Civilsamhället tar i detta sammanhang ofta över ansvaret för service som tidigare varit den offentliga sektorns ansvar. Mot bakgrund av denna utveckling tar detta arbete sitt avstamp. Studiens syfte är att undersöka det lokala engagemangets betydelse för levande landsbygder samt hur kommun och civilsamhälle kan främja lokalt engagemang och kollektiv mobilisering för att på så sätt gynna levande och hållbara landsbygder. Det undersöks genom en fallstudie i Oskarshamns kommun i östra Småland, med fokus på de två områdena Bråbygden och Misterhult. Det empiriska materialet insamlas genom platsbesök och intervjuer med kommunala tjänstepersoner och representanter från civilsamhället. Studien visar att kommuner kan arbeta med levande landsbygder på många sätt, varav vissa tas emot väl av civilsamhället medan andra upplevs vara symboliska handlingar som inte motsvarar lokala behov. Lokalt engagemang har därför stor betydelse för att samla invånarnas röster och vara en motpart och komplement till den offentliga sektorn. Det kan dock vara problematiskt om rösterna inte är representativa för invånarna eller om det skapar ett för stort ansvar för de som engagerar sig. I studien framgår också att civilsamhällets engagemang är viktigt för landsbygdernas fysiska miljö genom att skapa liv på platser som annars hade varit tomma. Den fysiska miljön, särskilt samlingslokaler, är samtidigt värdefulla för civilsamhället eftersom de samlar den kollektiva handlingen. Vidare spelar civilsamhällets engagemang stor roll för den sociala miljön genom att skapa samhörighet, trivsel och i vissa fall inflyttning. Lokalt engagemang har därför potential att bidra till levande landsbygder såväl som social hållbarhet. Kommunen och civilsamhället försöker följaktligen att uppmuntra aktivt medborgarskap på landsbygderna. Det framkommer även utmaningar för kontinuerligt engagemang, bland annat kortsiktiga och arbetskrävande finansieringsmöjligheter samt föreningsformer som främst lockar äldre personer. Studien identifierar därför behov av långsiktig finansiering samt alternativa föreningsformer som kan attrahera fler målgrupper. För att möjliggöra detta behöver civilsamhällens initiativ skalas upp och underlättas av högre instanser. Erfarenheter och initiativ behöver även skalas ut, det vill säga tillgängliggöras mellan föreningar. Därför behövs regelbundna forum där nätverken inom civilsamhällen kan utvidgas.