Inverkan av kuffens placering och hundens position vid indirekt blodtrycksmätning med High Definition Oscillometry - Johansson, Sofie; Olli, Vanessa (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2022)
Indirekt blodtrycksmätning är vanligt förekommande på klinik och används inom veterinärmedicin för att ge information om den kardiovaskulära funktionen hos patienten. För att erhålla tillförlitliga mätresultat är det av betydelse att ha ett standardiserat tillvägagångssätt på kliniken. Det finns forskning som visar att bästa möjliga resultat vid indirekt blodtrycksmätning erhålls med djurägaren närvarande, men av praktiska skäl är detta inte alltid möjligt på klinik. Djurägarens frånvaro kan leda till en ökad stressnivå hos patienten och av den anledningen är det viktigt för djurhälsopersonalen att ha vetskap om hur en undersökning kan utföras för att undvika ytterligare negativ inverkan på hundens välbefinnande. Det finns i dagsläget få studier inom området indirekt blodtrycksmätning i kombination med hundens välbefinnande. Syftet med detta kandidatarbete var att undersöka om placering av kuff och hundens position påverkar mätresultaten och välbefinnandet hos hunden under blodtrycksmätningen. Samtliga blodtrycksmätningar utfördes med ”High Definition Oscillometry” (HDO) som är en vanligt förekommande mätmetod vid indirekt blodtrycksmätning på djurklinik. I studien medverkade totalt 18 undervisningshundar från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Mätningar utfördes i sittande position med kuffen på höger framben, liggande position med kuffen på höger framben, liggande position med kuffen på svansroten och i stående position med kuffen på svansroten. Målet var att registrera fem mätningar för varje kuff-placering och position (totalt 180 mätningar). För bedömning av hundarnas rädsla, oro och stress under blodtrycksmätningarna användes en “Fear, Anxiety and Stress scale” (FAS-skala). Totalt 172 godkända mätvärden kunde registreras med kuffen på svansroten och totalt 117 godkända mätvärden kunde registreras med kuffen på höger framben för samtliga hundar. Studiens resultat visade att det fanns en statistisk signifikant skillnad mellan mätningar utförda med kuffen på svansroten jämfört med kuffen på höger framben, med högre blodtrycksvärden med kuffen på höger framben. Mätningar med kuffen på svansroten gav mätvärden som låg närmare normalvariationen för blodtryck hos hund och var numerärt mindre spridda än mätningar utförda med kuffen på höger framben. Resultatet visade även att kuffens placering och hundens position inte hade någon signifikant betydelse för uppmätt nivå på FAS-skalan. Resultaten från studien kan bidra till att djurhälsopersonal på klinik gemensamt kan utforma ett standardiserat tillvägagångssätt för indirekt blodtrycksmätning på hund där djurägare inte har möjlighet att närvara, exempelvis på vårdavdelningen. Studien visade att den kuff-placering och position som gav minst spridda blodtrycksvärden, upplevdes enklast för utföraren att utföra på egen hand och gav numerärt lägre utslag på FAS-skalan var mätningar med kuffen på svansroten i stående position.