Incidens av hypoxemi och hypotension hos hund under anestesi vid kejsarsnitt : djursjukskötarens roll i förebyggande omvårdnad - Helsén, Petra; Strömblad, Elin (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2022)
Uppskattningsvis 26 % av dräktiga tikar drabbas av dystoki. Åtgärder för dystoki inkluderar kejsarsnitt, medicinsk behandling och manuell korrigering. Den bakomliggande orsaken avgör lämplig behandling men i 50–65 % av fallen behöver tiken förlösas med kejsarsnitt. Under anestesi har dessa patienter högre risk att drabbas av hypoxemi och hypotension med anledning av den förändrade fysiologin vid dräktighet. Studiens syfte var att undersöka incidensen av hypoxemi och hypotension vid kejsarsnitt på hundar. Ytterligare ett syfte var att undersöka följderna av dessa tillstånd hos tiken samt vilka perioperativa omvårdnadsåtgärder som är essentiella för djursjukskötaren att ta hänsyn till. Studien utfördes vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) inom Djursjukskötarprogrammet. En retrospektiv journalstudie samt litteraturstudier genomfördes för att besvara frågeställningarna. Journaldata samlades in från tikar diagnosticerade med dystoki på SLU Universitetsdjursjukhuset (UDS) under perioden 2019–2020. Studiepopulationen inkluderade 234 patienter med dystoki varav 62,8 % åtgärdades med kejsarsnitt. Vidare framkom att under anestesi vid kejsarsnitt uppträdde hypoxemi för 56,1 % respektive hypotension för 52,2 % av patienterna. Medelvärdet för perifer kapillär syremättnad (SpO₂) var 95,8 % (SD±3) och medelvärdet för medelartärtryck (MAP) var 60 mmHg (SD±14,3). Dessa resultat bör tolkas med försiktighet då de baseras på ett momentanvärde för respektive patient och parameter. Raserna som var mest förekommande för dystoki i studien var fransk bulldog, chihuahua och labrador retriever. Fransk bulldog var rasen med flest utförda kejsarsnitt vilket genomfördes i 20 av 22 fall. Hypoxemi och hypotension minskar blodflödet och syretillförseln till kroppens organ och därav även till livmodern och valparna. Följder av dessa tillstånd hos tiken kan vara minskad mjölkproduktion, negativ påverkan på organfunktioner och hjärtstillestånd. Perioperativa omvårdnadsåtgärder som är väsentliga att implementera innefattar bland annat positionering, preoxygenering, snabb intubering och vätsketerapi. Hypoxemi och hypotension drabbade fler än hälften av alla tikar under anestesin vilket indikerar att syremättnad och blodtryck är parametrar som är viktiga för djursjukskötaren att övervaka. Förebyggande omvårdnadsåtgärder är även av stor vikt för dessa patienter. Ytterligare studier hade behövts för att undersöka hur hypoxemi och hypotension uppträder under hela anestesiförloppet och huruvida dräktiga tikar drabbas av dessa komplikationer i större utsträckning än icke-dräktiga tikar.