Geriatriska katters näringsbehov : en enkätundersökning om kattägares kunskap om att upprätthålla god näringsstatus hos geriatriska katter - Hallquist, Cecilia; Vincent, Sara (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2022)
Med en ökande ålder förändras kattens fysiologi och därmed dess näringsbehov. Utan kunskaper hos kattägare om dessa förändringar kring kattens näringsbehov kan det resultera i bristande utfodring. Det kan leda till sjukdomar som med rätt utfodring kan förebyggas. Detta arbete syftade till att undersöka kunskapsnivån hos svenska kattägare om näringsbehovet hos geriatriska katter. Syftet var även att se vad djurhälsopersonalen kan förbättra för att göra kattägarna mer medvetna om detta. Studien bestod av en litteratur- och enkätundersökning. Enkätstudien publicerades i fem Facebook-kattgrupper och var utformad med öppna och slutna frågor. Dessa handlade om geriatriska katters näringsbehov, kattägarnas egna kunskaper samt vad djurhälsopersonalen kan göra för att bidra med en ökad förståelse kring näringsbehovet. Det inkom 87 fullständiga svar av kattägare. Resultatet visar att en individuell bedömning av geriatriska kattens näringsbehov krävs för att optimera dieten, eftersom majoriteten av kattägarna anser sig endast ha en viss kunskap om utfodring och näringsbehovet av geriatriska katter. Till stor del ansåg kattägarna sig inte ha en tillräcklig kunskap om detta och därför vill de få foderråd i samband med besök på djurkliniken. Med tanke på resultatet dras slutsatsen att på grund av det låga svarsantalet på enkäten kan inte en tillförlitlig återspegling hur kunskapsnivån ser ut hos svenska kattägare dras, därför krävs mer forskning om ämnet.